CBSE English Class 10 Sample Paper 2023: CBSE has released the Class 10 English Sample Question Paper on official website at cbse.gov.in and cbseacademic.in. And download directly the CBSE Class 10 English Sample Question Paper pdf here along with its marking scheme.
CBSE English Class 10 Sample Paper 2023: The subject-wise sample papers and the marking scheme for the current academic year 2022-23 are available in pdf format on the official website of Central Board of Secondary Education at cbseacademic.nic.in.
English is one of the compulsory subjects for class 10 students in CBSE board. The board has made available Class 10 English Sample Paper for the students to check and prepare for their exams.
Now, as per CBSE Class 10 board exam date sheet 2023, CBSE will conduct the English Language and Literature board exam on February 27th, 2023. This gives the students about two months to prepare themeselves. This is an ample amount of time to score well even if you haven’t started to prepare yet.
Here’s the course structure of the English Language and Literature paper in CBSE Class 10th:
CBSE Class 10 English Literature: COURSE STRUCTURE
Code no. (184)
|ReadingComprehension||Conceptual understanding, decoding, analyzing, inferring, interpreting and vocabulary||20|
|Writing Skill and Grammar||Creative expression of an opinion, reasoning, justifying, illustrating, appropriacy of style and tone, using appropriate format and fluency. Applying conventions, using integrated structures with accuracy and fluency||20|
|Language through Literature||Recalling, reasoning, appreciating, applying literary conventions illustrating and justifying etc. Extract relevant information, identifying the central theme and sub-theme, understanding the writers’ message and writing fluently.||40|
A few hours every week and in no time, you will be well versed with your course content. In addition, you should also practise writing the answers for the different kinds of questions asked from the Language and Literary sections.
Additionally, you can start reading newspapers to improve your vocabulary and fluency in the language.
You don’t have to worry about what questions are asked and where to find it. CBSE sample papers and other previous year papers are enough for you to easily practise all the kinds of questions that can be asked in the board exams.
CBSE Class 10 English Sample Paper 2022-23
We have shared here the sample paper contents for you to prepare.
The CBSE 10 English Sample Question Paper also contains important general instructions for the students.
The general instructions provided in the beginning of the CBSE Class 10 English Sample Question Paper 2022-23 are as follows:
1. 15-minute prior reading time allotted for Q-paper reading.
2. The Question Paper contains THREE sections-READING, GRAMMAR & WRITING and LITERATURE.
3. Attempt questions based on specific instructions for each part.
Section A: READING SKILLS
1. Read the passage given below.
Paragraph – 1
Mountains have always been held in great awe by mankind. They have been a challenge to humans. Those brave among us have always wanted to conquer them. You see, the more incredible the mountains, the greater the thrill – a challenge to the bravery of the human race. Climbing mountains is an experience that is hard to put into words. You are in a beautiful environment and, when you reach the top, you feel incredible. But you also have to climb down, which is when most accidents happen – people are tired, it gets dark, it’s harder. So, mountain climbing is undoubtedly one of the most popular adventure sports along with being challenging and risky for the climber.
Paragraph – 2
Without any perceived risk, there can’t be a feeling that any significant challenge has been surmounted. Fair, but we have to bear in mind that mountaineering is not a sport that can be embraced without preparation. The enthusiasts must develop in themselves the spirit of adventure, willingness to undertake hardships and risks, extraordinary powers of perseverance, endurance, and keenness of purpose before climbing a mountain. They should also know how to handle the mountaineering equipment. Then comes the penance of the rigorous training. This could very well be the lifeline up there. It helps inculcate and hone survival instincts that allow the climber to negotiate perilous situations. There are numerous institutes in India and abroad that offer such training.
Paragraph – 3
Mountain climbers are unanimous in agreeing that the unpredictable weather is what they fear the most. There may be sunshine one moment and a snowstorm the other. At higher altitudes, snow is a regular feature and being decisive about setting up camps or proceeding further is crucial. The icy sheets after ice storms make walking treacherous, while the powdery snow makes a mountaineer sink deep into the snow. Up there, where the intention is to embrace Nature’s wonder, one realises that it cannot be done without facing its formidable glory. A true mountaineer may challenge the mountain, yet is always respectful to the powerful forces of nature.
Paragraph – 4
Summiting mountains carries its own health risks such as oxygen and altitude sickness problems, frost bites, swelling of hands and feet, fluid collection in brain or lungs and exhaustion. Yet, the gratification mountaineers feel from mastering something that is so frightening, urges them to undertake these endeavours. We may think that the mountaineers are fearless, experts say, “Not at all. It’s fear that keeps them so intrigued with such arduous journeys.” Impulse and brazenness can be deadly foes. In the words of the Indian mountaineer, Bachendri Pal, “The biggest risk … is to not to take the risk at all. Remember that.”
Based on your understanding of the passage, answer the questions given below.
Q 1. Why does the writer say that mountains inspire ‘awe’ in humans? (Paragraph 1)
- They present us with opportunities for exciting sports.
- They evoke the wish in us, to master them.
- They inspire in us, deeds of valour.
- They represent peace and calm, to us.
Q2. Select the option that corresponds to the following relation below:
The more incredible the mountains—the greater the thrill (Paragraph 1)
- The higher the stamina—the lower the food intake
- The more you laugh—the lesser your illness
- The smaller the car—the bigger the advantage
- The heavier the luggage—the higher the penalty
Q 3. Select the option that displays what the writer projects, with reference to the following:
So, mountain climbing is undoubtedly one of the most popular adventure sports (Paragraph 1)
Q 4. Complete the following with a phrase from paragraph 1.
|_______________________||Best experienced rather than described|
Q 5. The writer compares training to penance in the line —Then comes the penance of the rigorous training. (Paragraph 2)
State 1 point of similarity between training and penance.
Q 6. Based on your reading of the text, list 2 reasons why the writer says that “mountaineering is not a sport that can be embraced without preparation”. (Paragraph 2)
Q 7. What connect does the writer draw out between unpredictable weather and setting up of camps? (Paragraph 3)
Q 8. The writer says, “A true mountaineer may challenge the mountain, yet is always respectful to the powerful forces of nature.” (Paragraph 3)
Select the reason the mountaineer is respectful to the forces of nature, up in the mountains.
Q 9. Supply 1 point to justify the following:
While mountain climbing, an impulsive mountaineer is either disaster-prone or as good as dead.
Q 10. Evaluate the INAPPROPRIATE reason for the feeling of exhilaration on reaching a summit, that the mountain-climbers experience.
- Achievement of a seemingly impossible feat
- Spectacular panoramic view
- Application of the inculcated survival instincts
- Opportunity to use sophisticated mountaineering equipment
2. Read the passage given below.
Paragraph – 1
The North-East of India is a melting pot of variegated cultural mosaic of people and races, an ethnic tapestry of many hues and shades. Yet, these states are lesser explored as compared to the rest of the country. The new generations of travelers who are ‘money rich and time poor’ are increasingly looking for unique experiences –a phenomenon being called the emergence of the ‘experience economy’. For this new and growing breed of tourists, the North-East with its variety and uniqueness holds immense attraction.
Paragraph – 2
A study conducted in 2020 by Dr. Sherap Bhutia, revealed that the foreign tourist arrival in the North-East increased from 37,380 persons in 2005 to 118,552 in 2014. The overall growth rate of tourist (both domestic and foreign) in the North-East was as high as 26.44% during 2005-06. A high and positive growth of 12.53% was registered in foreign tourist visits to North-East States of India during 2012 from 2011, which further rose to register a growth of 27.93% during 2013 from 2012. Foreign tourist arrivals in the North-East witnessed a growth of 39.77% during 2014 from 2013, according to data provided from the Ministry of Tourism, Government of India.
Paragraph – 3
The study recommendations for tourism planners included the need to concentrate on some key areas like enhancement of tourist facilities, tourism financing, focus on community involvement and others for the formulation of a sustainable tourism strategy in the North-East States of India.
Q 1. Infer one reason for the following, based on information in paragraph 1.
The rate of tourism in the North-East of India puzzles tourism officials.
Q 2. Select the appropriate option to fill in the blanks.
From paragraph 1, we can infer that the _________ and __________ of the North-Eastern states aid attracting the ‘money rich and time poor’ tourists.
- 1 & 3
- 2 & 4
- 2 & 5
- 1 & 4
Q 3. Complete the following analogy correctly with a word/ phrase from paragraph 1:
aroma: cooking::________: painting
(Clue: Just like aroma is integral to cooking, similarly ___________ is/ are integral to painting)
Q 4. Select the correct option to complete the following sentence:
Travellers advocating the ‘experience economy’ seek a holiday package with __________. (Paragraph 1)
- grand facilities, expensive hotels and excellent services to pamper them.
- a wholesome experience within the budget they have planned for.
- places and cities to buy things from and opportunities spend money.
- cost-effective services, affordable accommodation and many days of touring.
Q 5. Select the chart that appropriately represents the trend of foreign tourist travels in the North-East, from 2011-2014, as per paragraph 2.
- Option 1
- Option 2
- Option 3
- Option 4
For the Visually Impaired Candidates
Describe the trend of foreign tourist travels in the North-East, from 2011-2014 in ONE word, as per paragraph 2.
Q 6. Fill in the blank by selecting the correct option.
The study of tourist travel statistics in the North-East, from 2005 to 2014 showed ___________ results.
Q 7. Substitute the word ‘witnessed’ with ONE WORD similar in meaning, in the following, sentence from paragraph 2:
Foreign tourist arrivals in the North-East witnessed a growth of…
Q 8. List any 2 examples of ‘tourist facilities’ as referred to, in Paragraph 3.
Q 9. List one reason why the researchers recommend that the formulation of a tourism strategy in the North-Eastern States of India be sustainable.
Q 10. Select the option that titles paragraphs 1-3 appropriately, with reference to information in the text.
SECTION B –GRAMMAR
Attempt ANY TEN of the following questions.
Q 1. Fill in the blank by choosing the correct option to complete an online update.
The climate control comment by an activist _________ on social media yesterday.
- blow up
- blew up
- is blown
- will be blown
Q 2. Read the conversation between a doctor and his patient. Complete the sentence by reporting the patient’s reply correctly.
Doctor: Do you feel down from time-to-time Mr. Gopalan?
Patient: Yes, I do not stay in a good mood.
The doctor, while trying to figure out his patient’s ailment, asked about his well-being, to which, the patient affirmed __________.
Q 3. Select the correct option to fill in the blank for the given line, from a health magazine.
The advertisement read, ‘If you smoke, statistically your story end 15% before
- ought to
Q 4. Select the option that identifies the error and supplies the correction for the following line, from a news report:
Last week a child was not allowed to board the plane at Ranchi airport.
Q 5. Complete the given narrative, by filling in the blank with the correct option:
As I was standing on the dock, looking out at the lake for the last time, a feeling of emptiness _______ over me like darkness.
- will wash
- had washed
- will have washed
Q 6. Fill in the blank by using the correct form of the word in the bracket, for the given portion of a letter:
Subject: Request for Approval
This is to respectfully submit that I ________ (seek) approval for organising a tree plantation drive to be undertaken by the club.
Q 7. Report the dialogue between a grandson and his grandfather, by completing the sentence:
Grandson: Grandpa, who are your superheroes?
Grandpa: Anyone who shows kindness and compassion to others.
In response to the question about his superheroes, grandfather says that ____________.
Q 8. Identify the error in the given sentence, from a school magazine report and supply the correction.
In order to balancing the sentiments of the Eagles and the Hawks, the Student Council suggested a rematch between the teams.
Use the given format for your response.
Q 9. Sunil shared some information, with Tariq, about a holiday at sea. Report Tariq’s question.
Did you enjoy travelling by sea?
Q 10. Fill in the blank by choosing the correct option, to complete the slogan by the Ministry for Child Welfare.
__________ WE AFFORD TO NEGLECT CHILDREN? THINK TWICE!!
Q 11. Select the correct option to complete the narration of the dialogue between Latha and her father.
Father: Why ask so many questions, Latha?
Latha: I believe that if you don’t know the answer, keep asking till you do!
Father asked Latha the reason for the many questions she was asking. Latha exclaimed good-humouredly that in event of not knowing the answer one should __________.
- keep asking till one does.
- kept asking till one does.
- keep asking till one do.
- kept on to ask till one do.
Q 12. Identify the error on a shop’s hoarding and supply the correction, for the following sales offer:
|Gumnaam & Daughters Pvt. Ltd. Bindapur, JharkhandMassive discount for all senior citizen vaccinated with the precautionary dose.|
Use the given format for your response.
SECTION B –CREATIVE WRITING SKILLS
All the names and addresses used in the questions are fictitious. Resemblance, if any, is purely coincidental.
Q 1. Attempt ANY ONE from A and B given below.
A. You are Sunidhi Prakash, the Vice Captain of Brilliant Vidyalaya, Barra, Kanpur. You have recently noticed several posters around your school premises conveying a hazardous message:
Lose weight in just a month!
“A WONDER DIET comes to your rescue…
A privilege available for only a few!”
Write a letter to the Editor of The DWA, in not more than 120 words, drawing attention towards harm caused by such advertising. Propose the implementation of “Wholesome Lunch Month’ in schools as an idea to address such practices, mention the advantages and share suggestions to foster healthy eating routines and develop positive body image among youngsters.
B. You are Zac Skaria, a resident of # 412, Magna Greens Apartments, Gandhi Marg, Jonpara, Mumbai. Three students of grade 10 from your residential complex have rescued and rehabilitated a few old beggars from the neighbourhood. You think that their work deserves appreciation and recognition. Write a letter to the President of the RWA, seeking recommendation for these youth, to be nominated for ‘Serving Citizens’ Award’. Suggest other ways such acts of kindness could be recognised and awarded in the future.
Q 2. Attempt ANY ONE from A and B given below.
A. Gurmeet Kaur is an aspiring candidate for a public-funded engineering college in the suburbs.
She belongs to a nearby village, has minimal technological skills and exposure, has the required cut-off percentage and is looking for a complete or partial scholarship.
Write a paragraph in about 100-120 words, analysing her SWOT notes to support your stand on whether she should join/not join the college.
|STRENGTHStrong CurriculumQuality facultyVibrant Activity ClubsGreen locationClose proximity to residential areas||WEAKNESSLack of diversityStudents’ behavioural problemsNo hostel facilitySlow repair and maintenance workUnderutilization of IT ServicesLack of targeted advertisements to out-state students|
|OPPORTUNITIESPractice based researchPartnership with professional organisationsStrong alumniAcclaimed Student Exchange Programme with European countries||THREATLack of publicity in areas of excellencePublic perception towards funded collegesDeclining students’ interest towards technical subjectsLow employee morale due to budget cuts|
B. Read the following excerpt from an online post of a website on educational practices.
Kids who appreciate how much effort, time and care goes into growing food will understand how important farmers are, and why it’s important to take care of our Earth. In the world of today, gardening needs to be given more importance than sports, music and dance in all schools because it creates environmental stewards and outdoor learning laboratories that help the child and community for years to come.
Write a paragraph in 100-120 words to analyse the given argument.
You could think about what alternative explanations might weaken the given conclusion and include rationale / evidence that would strengthen / counter the given argument.
SECTION C – LITERATURE
Reference to the Context
Q1. Attempt ANY ONE of two extracts given.
1. A “Hey, a tea garden!” Rajvir cried excitedly.
Pranjol, who had been born and brought up on a plantation, didn’t share Rajvir’s excitement.
“Oh, this is tea country now,” he said. “Assam has the largest concentration of plantations in the world.
You will see enough gardens to last you a lifetime!”
“I have been reading as much as I could about tea,” Rajvir said. “No one really knows
who discovered tea but there are many legends.”
(Glimpses of India)
i. Why was Pranjol not as excited as Rajvir about the tea gardens?
- He disliked looking at tea gardens.
- He had worked in tea gardens himself.
- He had grown up in and around tea gardens.
- He was bored with tea gardens.
ii. What does Pranjol mean by saying that Assam has the largest concentration of plantations in the world?
iii. Fill in the blank with ONE WORD only.
Pranjol’s __________ comes through clearly when he exclaims, “You will see enough gardens to last you a lifetime!”
iv. How according to Rajvir does the world know about the discovery of tea?
- Historical places
- Traditional tales
- Authentic anecdotes
- Popular publications
V. Select the option that correctly captures the application of the word ‘cried’ as used in line 1 of the extract.
- Jaspreet cried a lot in spite of winning second place in a competition.
- Jaspreet cried out loud when she saw a white tiger in the sanctuary.
- Jaspreet cried for hours when the police were unable to find her lost pet.
- Jaspreet has barely cried since she was three years of age.
1.B OMEGA: It shall be done, Sir. Remove vitamins. (Crew takes vitamins from boxes on their belts.) Present vitamins.
(They hold vitamins out in front of them, stiffly.) Swallow vitamins. (They pop the vitamins into their mouths and gulp simultaneously. They open their eyes wide, their heads shake, and they put their hands to their foreheads.)
THINK-TANK: Excellent. Now, decipher that code.
ALL: It shall be done, Sir. (They frown over the book, turning pages.)
OMEGA: (brightly) Aha!
IOTA: (brightly) Oho!
OOP: (bursting into laughter) Ha, ha, ha.
THINK-TANK: What does it say? Tell me this instant. Transcribe, Omega.
(The Book that Saved the Earth)
i. Select the option that correctly captures the usage of the word ‘present’ from line 1 of the extract.
- Oops received a nice present from Think Tank.
- Iota needs to present his opinion firmly.
- Omega must focus on the present and leave the past behind.
- Oops didn’t know anyone even though a crowd was present.
ii. Complete the analogy by selecting the suitable word from the text
frown: smile:: gloomily:_______
iii. Select the option that displays the reason why all crew members were asked to have vitamins.
In order to –
- boost their physical energies.
- adapt to their circumstances.
- quickly turn all the pages.
- accomplish a specific task.
iv. According to the extract, what did THINK-TANK most likely want OMEGA to do when he said ‘Transcribe…’?
- read aloud
- make notes
- record reactions
Select the correct option.
- 1 & 3
- 2 & 4
- Only 3
- 1, 4 and 5
v. The playwright places certain words and sentences in brackets in the given extract.
List any ways these benefit both the director and actors.
Q 2. Attempt ANY ONE of two extracts given.
2.A The trees inside are moving out into
the forest that was empty all these
where no bird could sit
no insect hide
no sun bury its feet in shadow
the forest that was empty all these
will be full of trees by morning.
i. Complete the sentence appropriately.
It is clear that Personification is the poetic device used for ‘No sun bury its feet….’
because ____________. (Clue: explain how personification applies here)
ii. The poet has used a poetic device in the given lines. What effect does she wish to create by its use?
…no bird could sit
no insect hide
iii. State whether the following statement is TRUE or FALSE:
The extract uses trees as a symbol for conservative people.
iv. Select the appropriate option to complete the sentence, according to the extract.
The idea of a forest that has been ‘empty all these days’ is _______.
v. How does the use of enjambment impact this extract?
- It forces frequent pauses.
- It simplifies the meaning.
- It builds momentum.
- It makes the lines lyrical.
2.B But I can get a hair-dye
And set such colour there,
Brown, or black, or carrot,
That young men in despair
May love me for myself alone
And not my yellow hair.”
(For Anne Gregory)
i. What is the poet’s tone in the extract?
Select the appropriate option.
- 1, 4
- 3, 5
- 2, 4
- 1, 5
ii. What causes the young men to ‘despair’, according to the extract?
iii. Identify the reason for the speaker’s need to colour her hair, as per the extract.
- Her control over what makes her look beautiful.
- Her desire to be loved for inner beauty
- Her need to change people’s perception about beauty
- Her conviction that she is beautiful inside
iv. Complete the analogy about the speaker’s hair.
yellow: blonde ::_________: carrot
v. Select the sentence in which the word ‘set’ is used in the similar manner as line 2 of the extract.
- I want to set him up and get my work done this time.
- Do you have another set of the books that I can read?
- The dessert needs to set for two hours before being served.
- The set for the school play looked quite grand.
Q 3. Answer ANY FOUR of the following in about 40-50 words each.
i. Validate the given statement with reference to baby seagull’s fear.
‘Fear doesn’t exist anywhere else other than one’s mind.’
(His First Flight- Two Stories about Flying)
ii. Explain why the poet personally holds the conviction that the world will primarily end in fire?
(Fire and Ice)
iii. Valli’s unique maiden bus ride experience could be possible because she belonged to a small village. Do you agree? Why? /Why not? (2 reasons)
(Madam Rides a Bus)
iv. Give one reason why ‘The Tale of Custard the Dragon’ is more a fable than a ballad.
v. How can we say that Natalya was continuously successful in maintaining an upper hand during her arguments with Lomov? (Any one example)
Q4. Answer ANY TWO of the following in about 40-50 words each.
i. Dr. Herriot knew his patients as well as their owners really well. Discuss.
(The Triumph of Surgery)
ii. State one likely reason the writer of The Midnight Visitor chose to characterise Ausable as short and fat.
iii. Validate the importance of small, fun learning tasks towards successful careers, in the context of Richard Ebright in The Making of a Scientist.
Q 5. Answer ANY ONE of the following in about 100-120 words.
i. Mijbil and the Tiger, both were looked after by humans. Assume they both meet each other in the zoo and have a conversation about their lifestyle and feelings.
Write this conversation as per your understanding of Mijbil the Otter and A Tiger in the Zoo.
You may begin like this
Tiger: Thanks for visiting me, though I don’t usually like visitors.
Mijbil: Oh? I would love visitors, I think.
ii. “Not from weeping nor from grieving will anyone obtain peace of mind’.
If you had to use the message of the given quote from the Buddha’s sermon (The Sermon at Benares) to help the boy cope with the loss of his ball and what it signifies (The Ball Poem), what would you include in your advice?
Also, evaluate why it might be difficult for him to understand the notion.
Q 6. Answer ANY ONE of the following in about 100-120 words.
i. Fiction writers prefer creating grey characters rather than black and white. Analyse this in detail, with reference to both the characters of The Thief’s Story
ii. ‘Honour among thieves’ is considered a popular code.
Examine A Question of Trust as a story woven around this code.
Since students often find it easy to study with hard copy, we have also provided the CBSE Class 10 English Sample Paper 2022-23 in pdf for you if you wish to download and print the document.
Frequently Asked Questions:
1. How to get the solutions to CBSE Class 10 English Sample Paper 2023?
Ans. In This Article By GMS You View And Download The PDFs Of CBSE Class 10 English Language And Literature Sample Paper 2023 Along With Its Marking Scheme.
2. Where can I buy the prescribed English textbooks and previous year papers for CBSE Class 10?
Ans. You Can Buy The Prescribed NCERT Books At Your Nearest Academic Bookstores. However, All The Prescribed Textbooks Are Available On CBSE’s Academic Website At Https://Ncert.Nic.In/Textbook.Php. Along With That, CBSE Also Provides Pdf Of Previous Year Papers With Solutions At Https://Cbseacademic.Nic.In/Curriculum_2023.Html. All The The Prescribed English Textbooks, Sample Papers By The Board And Previous Year Papers Are Available On GMS.
3. Which are the best books to refer for scoring well in CBSE Class 10 English Exams?
Ans. The 3 Books Prescribed By CBSE For Class 10 English Board Exams Are, First Flight, Footprints Without Feet And Words And Expressions II (Workbook For Class X) – – Units 1 To 4 And Units 7 To 11. These Are The Only Books Required To Score Excellent Marks. You Should Be Fully Familiar With The Whole Content. Once You Are Confident With These, You Can Attempt To Solve The Previous Year Papers And Sample Papers By CBSE To Test Your Understanding. There Is No Requirement Of Other Books.