Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles MCQs - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram

Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles MCQs

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles MCQs

Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles MCQs are given here online with correct answers. Students can practise these objective questions and test their problem-solving skills. All the multiple-choice questions are based on the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise problems will help students to score good marks.



MCQs on Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles

Below are the MCQs for Chapter 6 Lines and Angles of 9th Standard. Each question has four options, among which one is the correct answer. Cross-check your answers with the one provided here.

1) A line joining two endpoints is called:

a. Line segment

b. A ray

c. Parallel lines

d. Intersecting lines

Answer: a


2) An acute angle is:

a. More than 90 degrees

b. Less than 90 degrees

c. Equal to 90 degrees

d. Equal to 180 degrees

Answer: b

3) A reflex angle is:

a. More than 90 degrees

b. Equal to 90 degrees

c. More than 180 degrees

d. Equal to 180 degrees

Answer: c

4) A straight angle is equal to:

a. 0°

b. 90°

c. 180°

d. 360°

Answer: c

5) Two angles whose sum is equal to 180° are called:

a. Vertically opposite angles

b. Complementary angles

c. Adjacent angles

d. Supplementary angles

Answer: d

6) Intersecting lines cut each other at:

a. One point

b. Two points

c. Three points

d. Null

Answer: a

Explanation: Two lines always intersect each other at one point.



7) Two parallel lines intersect at:

a. One point

b. Two points

c. Three points

d. Null

Answer: d

Explanation: If two lines are parallel to each other, they don’t intersect each other.

8) If two lines intersect each other, then the vertically opposite angles are:

a. Equal

b. Unequal

c. Cannot be determined

d. None of the above

Answer: a

Explanation: If two lines intersect each other, then the angles formed at the point of intersection are vertically opposite angles and are equal.

9) In the figure below, which of the following are corresponding angle pairs?

a. ∠p and ∠q

b. ∠p and ∠w

c. ∠p and ∠x

d. ∠p and ∠z

Answer: b

11) An exterior angle of a triangle is 105° and its two interior opposite angles are equal. Each of these equal angles is

(a) 37 ½° 

(b) 72 ½°

(c) 75°

(d) 52 ½°

Answer: d

Explanation: 

The exterior angle of triangle = 105°

Let the interior angles be “x”.

By using, exterior angle theorem, Exterior angle = Sum of interior opposite angles

Therefore, 105° = x+x

2x = 105°

x = 52 ½° 

12) If one of the angles of a triangle is 130°, then the angle between the bisectors of the other two angles can be 

(a) 50°

(b) 65°

(c) 145°

(d) 155°

Answer: d

Explanation: 

Assume a triangle ABC, such that ∠BAC=130°

Also, the bisectors of ∠B and ∠C meet at O.

To find: ∠BOC

In a triangle △ABC,

∠BAC+∠ABC+∠ACB=180°

By using the angle sum property of the triangle,

130°+∠ABC+∠ACB=180°

∠ABC+∠ACB=50°

½ (∠ABC+∠ACB)=25°

Since OB and OC bisect ∠ABC and ∠ACB 

∠OBC+ ∠OCB=25°

Now, consider △OBC,

∠OBC+ ∠OCB+∠BOC=180°

25°+∠BOC=180°

∠BOC=155°

13) If two interior angles on the same side of a transversal intersecting two parallel lines are in the ratio 2 : 3, then the greater of the two angles is

(a) 54°

(b) 108°

(c) 120°

(d) 136°

Answer: b

14) If one angle of a triangle is equal to the sum of the other two angles, then the triangle is

(a) a right triangle

(b) an isosceles triangle

(c) an equilateral triangle

(d) an obtuse triangle

Answer: a

Explanation: If one angle of a triangle is equal to the sum of the other two angles, then the triangle is a right triangle. We know that the sum of interior angles of a triangle is equal to 180°. In the right triangle, one angle should be equal to 90°, and the remaining two angles are acute angles, and their sum is equal to 90°.

15) The angles of a triangle are in the ratio 5 : 3: 7. The triangle is

(a) a right triangle

(b) an acute-angled triangle

(c) an obtuse-angled triangle

(d) an isosceles triangle

Answer: b

Explanation: If the angles are in the ratio of 5:3:7, then a triangle is an acute angle triangle.

We know that the sum of the interior angles of a triangle is 180°

Therefore, 5x+3x+7x = 180°

15x = 180°

x = 180°/15 = 12°

Thus, 5x = 5(12°) =60°

3x = 3(12°) =36°

7x = 7(12°) =84°

Since all the angles are less than 90°, the triangle is an acute angle triangle.

16) Angles of a triangle are in the ratio 2: 4 : 3. The smallest angle of the triangle is

(a) 20°

(b) 40°

(c) 60°

(d) 80°

Answer: b

Explanation: 

We know that the sum of the interior angles of a triangle is 180°

Given that, the angles of a triangle are in the ratio of 2:4:3

Hence, 2x+4x+3x = 180°

9x = 180°

x= 20°

Therefore, 

2x = 2(20) = 40°

4x = 4(20) = 80°

3x = 3(20) = 60°

Hence, the angles are 40°, 80° and 60°.

Therefore, the smallest angle of a triangle is 40°.

About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

1 comment

  1. un
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.