NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 9- Sequences and Series Exercise 9.1 - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 9- Sequences and Series Exercise 9.1

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 9- Sequences and Series Exercise 9.1

The NCERT solutions of the first exercise of Class 11 Chapter 9 are available here. These solutions can be downloaded in PDF format as well. The Exercise 9.1 of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 9- Sequences and Series is based on the following topics:

  1. Introduction to Sequences and Series
  2. Sequences
  3. Series

NCERT textbook contains a lot of questions intended for the students to solve and practice. To obtain high marks in the Class 11 examination, solving and practicing the NCERT Solutions for Class 11 Maths is a must.




Access Solutions for Class 11 Maths Chapter 9 Exercise 9.1

Write the first five terms of each of the sequences in Exercises 1 to 6 whose nth terms are:

1. an = n (n + 2) 

Solution:

Given,

nth term of a sequence an = n (n + 2) 

On substituting n = 1, 2, 3, 4, and 5, we get the first five terms

a1 = 1(1 + 2) = 3

a2 = 2(2 + 2) = 8

a3 = 3(3 + 2) = 15

a4 = 4(4 + 2) = 24

a5 = 5(5 + 2) = 35

Hence, the required terms are 3, 8, 15, 24, and 35.

2. an = n/n+1

Solution:

Given nth term, an = n/n+1

On substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we get

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 9 ex.9.1 - 1

Hence, the required terms are 1/2, 2/3, 3/4, 4/5 and 5/6.

3. an = 2n

Solution:

Given nth term, an = 2n

On substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we get

a1 = 21 = 2

a2 = 22 = 4

a3 = 23 = 8

a4 = 24 = 16

a5 = 25 = 32

Hence, the required terms are 2, 4, 8, 16, and 32.

4.  an = (2n – 3)/6

Solution:

Given nth term, an = (2n – 3)/6

On substituting = 1, 2, 3, 4, 5, we get

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 9 ex.9.1 - 2

Hence, the required terms are -1/6, 1/6, 1/2, 5/6 and 7/6..

5. an = (-1)n-1 5n+1

Solution:

Given nth term, an = (-1)n-1 5n+1

On substituting = 1, 2, 3, 4, 5, we get

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 9 ex.9.1 - 3

Hence, the required terms are 25, –125, 625, –3125, and 15625.

6.

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 9 ex.9.1 - 4

Solution:

On substituting n = 1, 2, 3, 4, 5, we get first 5 terms

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 9 ex.9.1 - 5

Hence, the required terms are 3/2, 9/2, 21/2, 21 and 75/2.

Find the indicated terms in each of the sequences in Exercises 7 to 10 whose nth terms are:

7. an = 4n – 3; a17, a24

Solution:

Given,

nth term of the sequence is an = 4n – 3

On substituting n = 17, we get

a17 = 4(17) – 3 = 68 – 3 = 65

Next, on substituting n = 24, we get

a24 = 4(24) – 3 = 96 – 3 = 93

8. an = n2/2n ; a7

Solution:

Given,

nth term of the sequence is an = n2/2n

Now, on substituting n = 7, we get

a7 = 72/27 = 49/ 128

9. an = (-1)n-1 n3; a9

Solution:

Given,

nth term of the sequence is an = (-1)n-1 n3

On substituting n = 9, we get

a9 = (-1)9-1 (9)3 = 1 x 729 = 729

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 9 ex.9.1 - 6

10.

Solution:

On substituting n = 20, we get

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 9 ex.9.1 - 7

Write the first five terms of each of the sequences in Exercises 11 to 13 and obtain the corresponding series:

11. a1 = 3, an = 3an-1 + 2 for all n > 1

Solution:

Given, an = 3an-1 + 2 and a1 = 3

Then,

a2 = 3a1 + 2 = 3(3) + 2 = 11

a3 = 3a2 + 2 = 3(11) + 2 = 35

a4 = 3a3 + 2 = 3(35) + 2 = 107

a5 = 3a4 + 2 = 3(107) + 2 = 323

Thus, the first 5 terms of the sequence are 3, 11, 35, 107 and 323.

Hence, the corresponding series is

3 + 11 + 35 + 107 + 323 …….

12. a1 = -1, an = an-1/n, n ≥ 2

Solution:

Given,

an = an-1/n and a1 = -1

Then,

a2 = a1/2 = -1/2

a3 = a2/3 = -1/6

a4 = a3/4 = -1/24

a5 = a4/5 = -1/120

Thus, the first 5 terms of the sequence are -1, -1/2, -1/6, -1/24 and -1/120.

Hence, the corresponding series is

-1 + (-1/2) + (-1/6) + (-1/24) + (-1/120) + …….

13. a1 = a= 2, an = an-1 – 1, n > 2

Solution:

Given,

a1 = a2, an = an-1 – 1

Then,

a3 = a2 – 1 = 2 – 1 = 1

a4 = a3 – 1 = 1 – 1 = 0

a5 = a4 – 1 = 0 – 1 = -1

Thus, the first 5 terms of the sequence are 2, 2, 1, 0 and -1.

The corresponding series is

2 + 2 + 1 + 0 + (-1) + ……

14. The Fibonacci sequence is defined by

1 = a1 = a2 and an = an – 1 + an – 2, n > 2

Find an+1/an, for n = 1, 2, 3, 4, 5 

Solution:

Given,

1 = a1 = a2

an = an – 1 + an – 2, n > 2

So,

a3 = a2 + a1 = 1 + 1 = 2

a4 = a3 + a2 = 2 + 1 = 3

a5 = a4 + a3 = 3 + 2 = 5

a6 = a5 + a4 = 5 + 3 = 8

Thus,

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 9 ex.9.1 - 8

About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.