Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots MCQs - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram

Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots MCQs

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

 

Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots MCQs

Class 8 Maths Chapter 7 (Cubes and Cube Roots) MCQs are available online for students. These multiple-choice questions are according to the CBSE syllabus and NCERT guidelines. The chapter-wise objective questions are given  to make each student learn each concept and lead them to score better marks in exams.

MCQs on Class 8 Cubes and Cube Roots

Multiple choice questions (MCQs) are given for Class 8 Cubes and Cube Roots chapter. Each problem has four multiple options, in which one is the right answer. Students have to solve each problem and choose the correct answer.

1. The one’s digit of the cube of 53 is:

A. 9

B. 3

C. 7

D. 1

Answer: C

Explanation: 533 = 53 x 53 x 53

33 = 3x3x3 = 27

Hence, at the unit place, we will get 7.

Recheck: 533 = 53 x 53 x 53 = 148877

2. The prime factorisation of 64 is:

A. 2 x 2 x 2

B. 4 x 4 x 4

C. 8 x 8 x 8

D. None of the above

Answer: D

Explanation: 64 = 2 x 2 × 2 x 2 x 2 x 2 = 26

3. Which of the following is not a perfect cube?

A. 216

B. 1000

C. 243

D. 1331

Answer: C

Explanation: 243 = 3 × 3 × 3 × 3 × 3 = 33 × 32

4. By what number should 81 be divided to get a perfect cube?

A. 3

B. 6

C. 7

D. 9

Answer: A

Explanation: The prime factorisation of 81 will be:

81 = 3 × 3 × 3 × 3

81 = 33 × 3

Hence, we need to divide 81 by 3 to get:

81/3 = 27 = 33

5. By what number should we divide 135 to get a perfect cube?

A. 3

B. 5

C. 7

D. 9

Answer: B

Explanation: 135 = 3 x 3 x 3 x 5

We can see, 5 is the extra number which cannot be paired in a group of 3.

Hence, 135/5 = 27

6. Cube root of 512 is:

A. 4

B. 6

C. 8

D. 12

Answer: C

Explanation: By prime factorisation, we get:

512 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2

3√512 = 2 × 2 × 2 = 8

7. What should be divided by 53240 to make it a perfect cube?

A. 5

B. 10

C. 15

D. 20

Answer: A

Explanation: The prime factorisation of 53240

53240 = 2 × 2 × 2 × 11 × 11 × 11 × 5 = 23 × 113 × 5

Hence, we need to divide 53240 by 5

53240/5 = 10648 is a perfect cube.

8. The value of 43√1000 is:

A. 400

B. 40

C. 10

D. 4

Answer: B

Explanation: 43√1000 = 43√(10×10×10) = 4 × 10 = 40

9. A perfect cube of a number having 0 at its unit place, ends with _____ zeros.

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: C

Examples: 103 = 1000

203 = 8000

303 = 27000

10. Cube root of 15625 is:

A. 5

B. 15

C. 25

D. 35

Answer: C

Explanation: 15625 = 5 x 5 x 5 x 5 x 5 x 5

3√15625 = 5 × 5 = 25


About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.