Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry MCQs - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram

Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry MCQs

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

 

Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry MCQs

Class 10 Maths MCQs for Chapter 7 (coordinate geometry) are provided here, online. Students can practice these multiple-choice questions, which are prepared as per the CBSE syllabus and NCERT curriculum. It will help students to score good marks in the board exam. All the objective questions are presented here with their answers and detailed explanations.

Class 10 Maths MCQs for Coordinate Geometry

Get the MCQs for coordinate geometry to understand the concept well. Students are suggested to practice these questions by themselves and then verify the answers. 



MCQs for Coordinate Geometry

1.The points (- 1, – 2), (1, 0), (- 1, 2), (- 3, 0) forms a quadrilateral of type:

(a)Square

(b)Rectangle

(c)Parallelogram

(d)Rhombus

Answer: a

Explanation: Let A(- 1, – 2), B(1, 0), C(- 1, 2) and D(- 3, 0) are the four vertices of quadrilateral.

By distance formula, we know:

AB=(1+1)2+(0+2)2=22

 

BC=(11)2+(20)2=22

 

CD=(3+1)2+(02)2=22

 

DA=(3+1)2+(2)2=22

 

AC=(1+1)2+(2+2)2=4

 

BD=(1+3)2+(00)2=4

 

Hence, the length of the sides = 2√2

Diagonals = 4

Hence, the given points form a square.

2.If the distance between the points A(2, -2) and B(-1, x) is equal to 5, then the value of x is:

(a)2

(b)-2

(c)1

(d)-1

Answer: a

Explanation: By distance formula, we know:

9+(x+2)2=25

(2+x)2=16

Take square root on both the sides,

2+x=4

x=2

3.The midpoints of a line segment joining two points A(2, 4) and B(-2, -4)

(a) (-2,4)

(b) (2,-4)

(c) (0, 0)

(d) (-2,-4)

Answer: c

Explanation: As per midpoint formula, we know;

x=[2+(-2)]/2 = 0/2 = 0

y=[4+(-4)]/2=0/2=0

Hence, (0,0) is the midpoint of of AB.

4.The distance of point A(2, 4) from x-axis is

(a)2

(b)4

(c)-2

(d)-4

Answer: b

Explanation: Distance of a point from x-axis is equal to the ordinate of the point.

5.The distance between the points P(0, 2) and Q(6, 0) is

(a)4√10

(b)2√10

(c)√10

(d)20

Answer: b

Explanation: By distance formula we know:

PQ=(x2x1)2+(y2y1)2

PQ = √[(6-0)2+(0-2)2]

PQ = √(62+22)

PQ=√(36+4)

PQ=√40=2√10

6.If O(p/3, 4) is the midpoint of the line segment joining the points P(-6, 5) and Q(-2, 3). The value of p is:

(a)7/2

(b)-12

(c)4

(d)-4

Answer: b

Explanation: Since, (p/3, 4) is the midpoint of line segment PQ, thus;

p/3 = (-6-2)/2

p/3 = -8/2

p/3 = -4

p= -12

Therefore, the value of p is -12.

7.The points which divides the line segment of points P(-1, 7) and (4, -3) in the ratio of 2:3 is:

(a)(-1, 3)

(b)(-1, -3)

(c)(1, -3)

(d)(1, 3)

Answer: d

Explanation: By section formula we know:

x=[(2.4)+(3.(-1))]/(2+3) = (8-3)/5 = 1

y=[(2.(-3))+(3.7)]/(2+3) = (-6+21)/5 = 3

Hence, the required point is (1,3)

8.The ratio in which the line segment joining the points P(-3, 10) and Q(6, – 8) is divided by O(-1, 6) is:

(a)1:3

(b)3:4

(c)2:7

(d)2:5

Answer: c

Explanation: Let the ratio in which the line segment joining P( -3, 10) and Q(6, -8) is divided by point O( -1, 6) be k :1.

So, -1 = ( 6k-3)/(k+1)

–k – 1 = 6k -3

7k = 2

k = 2/7

Hence, the required ratio is 2:7.

9.The coordinates of a point P, where PQ is the diameter of circle whose centre is (2, – 3) and Q is (1, 4) is:

(a)(3, -10)

(b)(2, -10)

(c)(-3, 10)

(d)(-2, 10)

Answer: a

Explanation: By midpoint formula, we know;

[(x+1)/2,(y+4)/2] = (2,-3) (Since, O is the midpoint of PQ)

(x+1)/2 = 2

x+1=4

x=3

(y+4)/2 = -3

y+4=-6

y=-10

So, the coordinates of point P is (3, -10).

10.The area of a rhombus if its vertices are (3, 0), (4, 5), (-1, 4) and (-2,-1) taken in order, is:

(a)12 sq.unit

(b)24 sq.unit

(c)30 sq.unit

(d)32 sq.unit

Answer: 24

Explanation: To find the area of the rhombus, we need to find the length of its diagonals and use the below formula:

Area = ½ (Diagonal1)(Diagonal2)

Area = (1/2 ) (AC)(BD)

Diagonal1=√[(3-(-1))2+(0-4)2]= 4√2

Diagonal2 = √[(4-(-2))2+(5-(-1))2]=6√2

Area = ½ x 4√2 x 6√2 = 24 sq.unit.

About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.