CBSE 10th Maths Important MCQs from Chapter 8 Introduction to Trigonometry with Detailed Solutions - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram

CBSE 10th Maths Important MCQs from Chapter 8 Introduction to Trigonometry with Detailed Solutions

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

 

Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry MCQs

Class 10 Maths MCQs for Chapter 8 are given here with answers and detailed explanations. All these multiple-choice questions are available online as per the CBSE syllabus and NCERT guidelines. Solving these objective questions will help students to score better marks in the board exam.



Class 10 Maths MCQs for Introduction to Trigonometry

Practice the MCQs for Chapter 8, introduction to the trigonometry of Class 10 Maths and verify your answers. Also, find important questions for class 10 Maths here to practice more.

Click here to download the PDF of additional MCQs for Practice on Introduction to Trigonometry Chapter of Class 10 Maths along with answer key:

Download PDF

Students can also get access to Introduction to Trigonometry Class 10 Notes here.

1. In ∆ ABC, right-angled at B, AB = 24 cm, BC = 7 cm. The value of tan C is:

a 12/7

b 24/7

c 20/7

d 7/24

Answer: b 24/7

Explanation: AB = 24 cm and BC = 7 cm

tan C = Opposite side/Adjacent side

tan C = 24/7

2. Sin30°+cos60°-sin60°+cos30° is equal to:

a 0

b 1+2√3

c 1-√3

d 1+√3

Answer: c 1-√3



Explanation: sin 30° = ½, sin 60° = √3/2, cos 30° = √3/2 and cos 60° = ½

Putting these values, we get:

½+½-3/2+3/2

= 1 –

(23)/2

= 1 – √3

3. The value of tan 60°/cot 30° is equal to:

a 0

b 1

c 2

d 3

Answer: b 1

Explanation: tan 60° = √3 and cot 30° = √3

Hence, tan 60°/cot 30° = √3/√3 = 1

4. 1 – cos2A is equal to:

a sin2A

b tan2A

c 1 – sin2A

d sec2A

Answer: a sin2A

Explanation: We know, by trigonometry identities,

sin2A + cos2A = 1

1 – cos2A = sin2A

5. sin 90°A and cos A are:

a Different

b Same

c Not related

d None of the above

Answer: b Same

Explanation: By trigonometry identities.

Sin 90°A = cos A {since 90°-A comes in the first quadrant of unit circle}

6. If cos X = ⅔ then tan X is equal to:

a 5/2

b √5/2

c √5/2

d 2/√5

Answer: c √5/2

Explanation: By trigonometry identities, we know:

1 + tan2X = sec2X

And sec X = 1/cos X = 1/ = 3/2

Hence,

1 + tan2X = 3/2= 9/4

tan2X = 9/4 – 1 = 5/4

tan X = √5/2

7. If cos X = a/b, then sin X is equal to:

a (b2-a2)/b

b ba/b

c √(b2-a2)/b

d √ba/b

Answer: c √(b2-a2)/b

Explanation: cos X = a/b

By trigonometry identities, we know that:

sin2X + cos2X = 1

sin2X = 1 – cos2X = 1-a/b2

sin X = √(b2-a2)/b

8. The value of sin 60° cos 30° + sin 30° cos 60° is:

a 0

b 1

c 2

d 4

Answer: b 1

Explanation: sin 60° = √3/2, sin 30° = ½, cos 60° = ½ and cos 30° = √3/2

Therefore,

3/2 x 3/2 + ½ x ½

3/4 + 1/4

= 4/4

= 1

9. 2 tan 30°/(1 + tan230°) =

a sin 60°

b cos 60°

c tan 60°

d sin 30°

Answer: a sin 60°

Explanation: tan 30° = 1/√3

Putting this value we get;

2(1/3)
/[1 + (1/√3)2] = 2/3/4/3 = 6/4√3 = √3/2 = sin 60°

10. sin 2A = 2 sin A is true when A =

a 30°

b 45°

c 0°

d 60°

Answer: c 0°

Explanation: sin 2A = sin 0° = 0

2 sin A = 2 sin 0° = 0

11. The value of sin45°+cos45° is

a 1/√2

b √2

c √3/2

d 1

Answer: b √2

Explanation:

sin 45° + cos 45° = 1/2 + 1/2

1+1/√2

= 2/√2

2.2/√2

= √2

12. If sin A = 1/2 , then the value of cot A is

a √3

b 1/√3

c √3/2

d 1

Answer: a √3

Explanation:

Given,

sin A = 1/2

cos2A = 1 – sin2A

= 1 – 1/22

= 1 – 1/4

41/4

= 3/4

cos A = √3/4 = √3/2

cot A = cos A/sin A = 3/2/1/2 = √3

13. If ∆ABC is right angled at C, then the value of cosA+B is

a 0 

b 1

c 1/2

d √3/2

Answer: a 0

Explanation:

Given that in a right triangle ABC, ∠C = 90°.

We know that the sum of the three angles is equal to 180°.

∠A + ∠B + ∠C = 180° 

∠A + ∠B + 90° = 180° C=90° 

∠A + ∠B = 90° 

Now, cosA+B = cos 90° = 0

14. The value of tan1°tan2°tan3°tan89° is

a 0 

b 1 

c 2 

d 1/2

Answer: b 1

Explanation:

tan 1° tan 2° tan 3°…tan 89°

=

tan1°tan2°tan44°
tan 45°
tan(90°44°)tan(90°43°)tan(90°1°)

=

tan1°tan2°tan44°
cot44°cot43°cot1°
×
tan45°

=

(tan1°×cot1°)(tan2°×cot2°)(tan44°×cot44°)
×
tan45°

= 1 × 1 × 1 × 1 × …× 1     {since tan A × cot A = 1 and tan 45° = 1}

= 1   

15. The value of the expression

cosec(75°+θ)sec(15°θ)tan(55°+θ)+cot(35°θ)
is

a -1 

b 0 

c 1 

d 3/2

Answer: b 0

Explanation:

cosec(75°+θ)sec(15°θ)tan(55°+θ)+cot(35°θ)

= cosec

90°(15°θ)
– sec 15°θ – tan 55°+θ + cot
90°(55°+θ)
 

We know that cosec 90°θ = sec θ and cot90°θ = tan θ.

= sec 15°θ – sec 15°θ – tan 55°+θ + tan 55°+θ 

= 0

16. If cosα+β = 0, then sinαβ can be reduced to

a cos β 

b cos 2β 

c sin α 

d sin 2α

Answer: b cos 2β 

Explanation:

Given,

cosα+β = 0

cosα+β = cos 90°

⇒ α + β = 90°

⇒ α = 90° – β 

sinαβ = sin90°ββ

= sin90°2β 

= cos 2β    {since sin90°A = cos A}

17. If sin A + sin2A = 1, then the value of the expression (cos2A + cos4A) is

a 1 

b 1/2 

c 2 

d 3

Answer: a 1

Explanation:

Given,

sin A + sin2A = 1

sin A = 1 – sin2A

sin A = cos2A {since sin2θ + cos2θ = 1}

Squaring on both sides,

sin2A = (cos2A)2

1 – cos2A = cos4A

⇒ cos2A + cos4A = 1

18. If cos 9α = sinα and 9α < 90°, then the value of tan 5α is

a 1/√3

b √3

c 1

d 0

Answer: c 1

Explanation:

Given,

cos 9α = sin α and 9α < 90°

That means, 9α is an acute angle.

cos 9α = cos90°α

9α = 90° – α

9α + α = 90°

10α = 90°

α = 9°

tan 5α = tan5×9° = tan 45° = 1

19. The value of the expression \Extra \left or missing \right+cos\ 63^\circ\ sin\ 27^\circ \right ]\) is

a 3

b 2

c 1

d 0

Answer: b 2

Explanation:

Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to trigonometry 19 A

20. The value of the expression sin6θ + cos6θ + 3 sin2θ cos2θ is

a 0

b 3

c 2

d 1

Answer: d 1

Explanation:

We know that, sin2θ + cos2θ = 1

Taking cube on both sides,

(sin2θ + cos2θ)3 = 1

(sin2θ)3 + (cos2θ)3 + 3 sin2θ cos2θ (sin2θ + cos2θ) = 1

sin6θ + cos6θ + 3 sin2θ cos2θ = 1


About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.