MCQ Questions for Class 10 Maths Arithmetic Progressions with Answers - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram

MCQ Questions for Class 10 Maths Arithmetic Progressions with Answers

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

Class 10 Maths Chapter 5 Arithmetic Progression MCQs

Class 10 Maths MCQs for Chapter 5 (Arithmetic Progression) is made available online here for students to score better marks in exams. These objective questions are provided here with answers and detailed explanations as per the CBSE syllabus and NCERT guidelines. 

Class 10 Maths MCQs for Arithmetic Progressions

Students of 10th standard can practice these questions to develop their problem-solving skills and increase the confidence level. Arithmetic progression chapter teaches us about the arrangement of numbers or objects in Maths and in real-life situations. It has huge applications. Get important questions for class 10 Maths here as well.

Below are the MCQs for Arithmetic Progression








 Click Below To Download The PDF File







Below are the MCQs for Arithmetic Progression

1.In an Arithmetic Progression, if a=28, d=-4, n=7, then an is:

(a)4

(b)5

(c)3

(d)7

Answer: a

Explanation: For an AP,

an = a+(n-1)d

= 28+(7-1)(-4)

= 28+6(-4)

= 28-24

an=4

2.If a=10 and d=10, then first four terms will be:

(a)10,30,50,60

(b)10,20,30,40

(c)10,15,20,25

(d)10,18,20,30

Answer: b

Explanation: a = 10, d = 10

a1 = a = 10

a2 = a1+d = 10+10 = 20

a3 = a2+d = 20+10 = 30

a4 = a3+d = 30+10 = 40

3.The first term and common difference for the A.P. 3,1,-1,-3 is:

(a)1 and 3

(b)-1 and 3

(c)3 and -2

(d)2 and 3

Answer: c

Explanation: First term, a = 3

Common difference, d = Second term – First term

⇒ 1 – 3 = -2

⇒ d = -2

4.30th term of the A.P: 10,7, 4, …, is

(a)97

(b)77

(c)-77

(d)-87

Answer: c

Explanation: Given,

A.P. = 10, 7, 4, …

First term, a = 10

Common difference, d = a2 − a1 = 7−10 = −3

As we know, for an A.P.,

an = a +(n−1)d

Putting the values;

a30 = 10+(30−1)(−3)

a30 = 10+(29)(−3)

a30 = 10−87 = −77




5.11th term of the A.P. -3, -1/2, ,2 …. Is

(a)28

(b)22

(c)-38

(d)-48

Answer: b

Explanation: A.P. = -3, -1/2, ,2 …

First term a = – 3

Common difference, d = a2 − a1 = (-1/2) -(-3)

⇒(-1/2) + 3 = 5/2

Nth term;

an = a+(n−1)d

Putting the values;

a11 = 3+(11-1)(5/2)

a11 = 3+(10)(5/2)

a11 = -3+25

a11 = 22

6.The missing terms in AP: __, 13, __, 3 are:

(a)11 and 9

(b)17 and 9

(c)18 and 8

(d)18 and 9

Answer: (c)

Explanation: a2 = 13 and

a4 = 3

The nth term of an AP;

an = a+(n−1) d

a2 = a +(2-1)d

13 = a+d ………………. (i)

a4 = a+(4-1)d

3 = a+3d ………….. (ii)

Subtracting equation (i) from (ii), we get,

– 10 = 2d

d = – 5

Now put value of d in equation 1

13 = a+(-5)

a = 18 (first term)

a= 18+(3-1)(-5)

= 18+2(-5) = 18-10 = 8 (third term).

7. Which term of the A.P. 3, 8, 13, 18, … is 78?

(a)12th

(b)13th

(c)15th

(d)16th

Answer: (d)

Explanation: Given, 3, 8, 13, 18, … is the AP.

First term, a = 3

Common difference, d = a2 − a1 = 8 − 3 = 5

Let the nth term of given A.P. be 78. Now as we know,

an = a+(n−1)d

Therefore,

78 = 3+(n −1)5

75 = (n−1)5

(n−1) = 15

n = 16

8.The 21st term of AP whose first two terms are -3 and 4 is:

(a)17

(b)137

(c)143

(d)-143

Answer: b

Explanation: First term = -3 and second term = 4

a = -3

d = 4-a = 4-(-3) = 7

a21=a+(21-1)d

=-3+(20)7

=-3+140

=137

9. If 17th term of an A.P. exceeds its 10th term by 7. The common difference is:

(a)1

(b)2

(c)3

(d)4

Answer: (a)

Explanation: Nth term in AP is:

a= a+(n-1)d

a17 = a+(17−1)d

a17 = a +16d

In the same way,

a10 = a+9d

Given,

a17 − a10 = 7

Therefore,

(a +16d)−(a+9d) = 7

7d = 7

d = 1

Therefore, the common difference is 1.




10. The number of multiples of 4 between 10 and 250 is:

(a)50

(b)40

(c)60

(d)30

Answer: (c)

Explanation: The multiples of 4 after 10 are:

12, 16, 20, 24, …

So here, a = 12 and d = 4

Now, 250/4 gives remainder 2. Hence, 250 – 2 = 248 is divisible by 2.

12, 16, 20, 24, …, 248

So, nth term, an = 248

As we know,

an = a+(n−1)d

248 = 12+(n-1)×4

236/4 = n-1

59 = n-1

n = 60

11. 20th term from the last term of the A.P. 3, 8, 13, …, 253 is:

(a)147

(b)151

(c)154

(d)158

Answer: (d)

Explanation: Given, A.P. is 3, 8, 13, …, 253

Common difference, d= 5.

In reverse order,

253, 248, 243, …, 13, 8, 5

So,

a = 253

d = 248 − 253 = −5

n = 20

By nth term formula,

a20 = a+(20−1)d

a20 = 253+(19)(−5)

a20 = 253−95

a20 = 158

12. The sum of the first five multiples of 3 is:

(a)45

(b)55

(c)65

(d)75

Answer: (a)

Explanation: The first five multiples of 3 is 3, 6, 9, 12 and 15

a=3 and d=3

n=5

Sum, Sn = n/2[2a+(n-1)d]

S5 = 5/2[2(3)+(5-1)3]

=5/2[6+12]

=5/2[18]

=5 x 9

= 45

13. The nth term of an A.P. is given by an = 3 + 4n. The common difference is
(a) 7
(b) 3
(c) 4
(d) 1

Answer: c
Explaination:Reason: We have an = 3 + 4n
∴ an+1 = 3 + 4(n + 1) = 7 + 4n
∴ d = an+1 – an
= (7 + 4n) – (3 + 4n)
= 7 – 3
= 4

14.If p, q, r and s are in A.P. then r – q is

(a) s – p
(b) s – q
(c) s – r
(d) none of these
Answer: c
Explaination:Reason: Since p, q, r, s are in A.P.
∴ (q – p) = (r – q) = (s – r) = d (common difference)

About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.