Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials MCQs With PDF - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram

Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials MCQs With PDF

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

CLASS 9th | Ch-2 Polynomials | MCQ Questions | 

Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials multiple-choice questions (MCQs) are provided here online with answers. All the objective questions are given here, as per the latest CBSE syllabus (2020-2021) and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam.



MCQs on Chapter 2 Polynomials

Check the multiple-choice questions for 9th Class Maths Polynomial chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

1) x2-2x+1 is a polynomial in:

a. One Variable

b. Two Variables

c. Three variable

d. None of the above

Answer: a

Explanation: x2-2x+1 can be written as x2-2x1+1x0. Hence, we can see that x is the only variable having powers as whole numbers: 2,1 and 0.

2) The coefficient of x2 in 3x3+2x2-x+1 is:

a. 1

b. 2

c. 3

d. -1

Answer: b

Explanation: The coefficient of x2 in equation 3x3+2x2-x+1 is the multiple of x2.

3) A binomial of degree 20 in the following is:

a. 20x + 1

b. x/20 + 1

c. x20 +1

d. x2+20

Answer: c

Explanation: A polynomial having two terms and the highest degree 20 is called a binomial of degree 20.

4) The degree of 4x3-12x2+3x+9 is

a. 0

b. 1

c. 2

d. 3

Answer: d

Explanation: The degree is the highest power of a variable in an equation.

5) x2 – x is ________ polynomial.

a. Linear

b. Quadratic

c. Cubic

d. None of the above

Answer: b

Explanation: A polynomial of degree two is known as a quadratic polynomial.

6) x – x3 is a ________ polynomial.

a. Linear

b. Quadratic

c. Cubic

d. None of the above

Answer: c

Explanation: A polynomial of degree three is known as a cubic polynomial.

7) 1+3x is a _________ polynomial.

a. Linear

b. Quadratic

c. Cubic

d. None of the above

Answer: a

Explanation: A polynomial of degree one is known as a linear polynomial.

8) The value of f(x) = 5x−4x2+3 when x = -1, is:

a. 3

b. -12

c. -6

d. 6

Answer: c

Explanation: When x= -1

f(x)=5x−4x2+3

f(−1)=5(−1) −4(−1)2+3

=−5–4+3

=−6

9) The value of p(t) = 2+t+2t2−t3 when t=0 is

a. 2

b. 1

c. 4

d. 0

Answer: a

Explanation: p(0)=2+0+2(0)2–(0)3=2

10) The zero of the polynomial f(x) = 2x+7 is

a. 2/7

b. -2/7

c. 7/2

d. -7/2

Answer: d

Explanation: f(x)=2x+7

⇒2x+7=0

⇒2x=−7

⇒x=−7/2

∴x = −7/2 is a zero polynomial of the polynomial f(x).


Practice MCQ's PDF File :- 



About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.