Ch-1 Real Numbers Practice Questions For Class 10 - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram
Posts

Ch-1 Real Numbers Practice Questions For Class 10

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

 




Ch-1 Real Numbers Practice Questions For Class 10

Practice Questions

1. Use Euclid’s division lemma to show that the square of any positive integer is either of form 3m or 3m + 1 for some integer m.

[Hint: Let x be any positive integer then it is of the form 3q, 3q + 1 or 3q 2. Now square each of these and show that they can be rewritten in the form 3m or 3m + 1.]

Ans. Let a be any positive integer and b = 3.

Then a = 3q + r for some integer q ≥ 0

And r = 0, 1, 2 because 0 ≤ r < 3

Therefore, a = 3q or 3q + 1 or 3q + 2

Or,

Where k1k2, and k3 are some positive integers

Hence, it can be said that the square of any positive integer is either of the form 3m or 3m + 1.


2. Express each number as product of its prime factors:

(i) 140

(ii) 156

(iii) 3825

(iv) 5005

(v) 7429

Ans. (i) 140 = 2 ´ 2 ´ 5 ´ 7 = 22´ 5 ´ 7

(ii) 156 = 2 ´ 2 ´ 3 ´ 13 = 22´ 3 ´ 13

(iii) 3825 = 3 ´ 3 ´ 5 ´ 5 ´ 17 = 32´ 52´ 17

(iv) 5005 = 5 ´ 7 ´ 11 ´ 13

(v) 7429 = 17 ´ 19 ´ 23


3. Given that HCF (306, 657) = 9, find LCM (306, 657).

Ans. HCF (306, 657) = 9

We know that, LCM × HCF = Product of two numbers

\ LCM × HCF =306 × 657

LCM = 22338


4. Check whether 6n can end with the digit 0 for any natural number n.

Ans. If any number ends with the digit 0, it should be divisible by 10.

In other words, it will also be divisible by 2 and 5 as 10 = 2 × 5

Prime factorisation of 6= (2 ×3)n

It can be observed that 5 is not in the prime factorisation of 6n.

Hence, for any value of n, 6n will not be divisible by 5.

Therefore, 6n cannot end with the digit 0 for any natural number n.


5. Prove that (3+2) is irrational.

Ans. We will prove this by contradiction.

Let us suppose that (3+2) is rational.

It means that we have co-prime integers a and b (b≠0) such that

⇒ 

⇒ 

⇒  … (1)

a and b are integers.

It means L.H.S of (1) is rational but we know that  is irrational. It is not possible. Therefore, our supposition is wrong. (3+2) cannot be rational.

Hence, (3+2) is irrational.




6. is a

(a) Composite number

(b) Whole number

(c) Prime number

(d) None of these

Ans. (a)and(b)both


7. For what least value of ‘n’ a natural number, is divisible by 8?

(a) 0

(b) -1

(c) 1

(d) No value of ‘n’ is possible

Ans. (c) 1


8. The sum of a rational and an irrational number is

(a) Rational

(b) Irrational

(c) Both (a) & (c)

(d) Either (a) or (b)

Ans. (b) Irrational


9. HCF of two numbers is 113, their LCM is 56952. If one number is 904, then other number is:

(a) 7719

(b) 7119

(c) 7791

(d) 7911

Ans. (b) 7119


10. A lemma is an axiom used for proving

(a) other statement

(b) no statement

(c) contradictory statement

(d) none of these

Ans. a) other statement




11. If HCF of two numbers is 1, the two numbers are called relatively ________ or ________.

(a) prime, co-prime

(b) composite, prime

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. (a) prime, co-prime


12. is

(a) a terminating decimal number

(b) a rational number

(c) an irrational number

(d) Both (a) and (b)

Ans. (b) a rational number


13. 2.13113111311113……is

(a) a rational number

(b) a non-terminating decimal number

(c) an irrational number

(d) Both (a) & (c)

Ans. (c) an irrational number


14. The smallest composite number is:

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans. (c) 3


15. is

(a) an integer

(b) an irrational number

(c) a rational number

(d) None of these

Ans. (c) a rational number




16. is

(a) a rational number

(b) an irrational number

(c) both (a) & (b)

(d) neither rational nor irrational

Ans. (b) an irrational number


17. (2+) is

(a) a rational number

(b) an irrational number

(c) an integer

(d) not real number

Ans. (b) an irrational number



About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.