Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable MCQs (With Answers) - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram
Posts

Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable MCQs (With Answers)

Linear Equations in One Variable MCQs
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable MCQs





Class 8 Maths Chapter 2 (Linear Equations in One Variable) MCQs are available online here for students. These objective questions are designed as per CBSE board syllabus and NCERT guidelines. The chapter-wise questions are provided here for students to make them understand each concept and help to score better marks in exams.


MCQs on Class 8 Linear Equations in One Variable

Multiple choice questions (MCQs) are available for Class 8 Linear Equations in One Variable with each problem consisting of four options, out of which one is the correct answer. Students have to solve the problem and select the correct answer. Verify your solution with the answers provided here.


1. Which of the following is not a linear equation in one variable?

A. 33z+5

B. 33(x+y)

C. 33x+5

D. 33y+5

Answer: B

Explanation: In 33(x+y), x and y are two variables.

2. The solution of 2x-3=7 is:

A. 5

B. 7

C. 12

D. 11

Answer: A

Explanation: 2x-3=7

2x=7+3=10

x=10/2 = 5

3. The solution of 2y + 9 = 4 is:

A. 9/2

B. 4/9

C. -⅖

D. -5/2

Answer: D

Explanation: 2y+9 = 4

2y = 4-9 = -5

y=-5/2

4. The solution of y/5 = 10 is:

A. 15

B. 10

C. 50

D. 5

Answer: C

Explanation: y/5 = 10

y = 5×10 = 50

5. What should be added to -7/3 to get 3/7?

A. 21/58

B. 58/21

C. 47/21

D. 50/21

Answer: B

Explanation: Let the number be x

-7/3+x = 3/7

x=3/7+7/3 = (9+49)/21 = 58/21

6. The perimeter of the rectangle is 20cm. If the length of the rectangle is 6cm, then its breadth will be:

A. 4 cm

B. 6 cm

C. 10 cm

D. 14 cm

Answer: A

Explanation: Perimeter of rectangle = 2(Length+Breadth)

20 = 2(6+x)

6+x = 20/2

6+x = 10

x = 10-6

x=4 cm

7. The age of the father is three times the age of the son. If the age of the son is 15 years old, then the age of the father is:

A. 50 years

B. 55 years

C. 40 years

D. 45 years

Answer: D

Explanation: Let the age of the father is x

Given: x = 3 × (age of son) = 3 × (15) = 45 years

8. The difference between two whole numbers is 66. The ratio of the two numbers is 2: 5. The two numbers are:

A. 60 and 6

B. 100 and 33

C. 110 and 44

D. 99 and 33

Answer: C

Explanation: Let the two numbers be 2x and 5x since they are in the ratio of 2:5.

The difference between 5x and 2x = 66

5x – 2x = 66

3x = 66

x = 22

Hence, 2x = 2(22) = 44 and 5x = 5(22) = 110.

9. Three consecutive integers add up to 51. The integers are:

A. 16,17,18

B. 15,16,17

C. 17,18,19

D. 18,19,20

Answer: A

Explanation: Let the three consecutive integers be x, x+1, x+2

x+(x+1)+(x+2) = 51

3x+3 = 51

3x = 51 – 3

x = 48/3 = 16

x+1 = 16+1=17

x+2 = x+2 = 18

10. The solution for 3m = 5m – (8/5) is:

A. 8/5

B. ⅘

C. 5/4

D. 4/3

Answer: B

Explanation: 3m = 5m – (8/5)

8/5 = 5m – 3m

2m = 8/5

m = 8/10 = 4/5

About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.