Chapter 7 Introduction To Euclids Geometry | RD Sharma | Class 9th | - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram
Posts

Chapter 7 Introduction To Euclids Geometry | RD Sharma | Class 9th |

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

RD Sharma Solutions for Class 9 Maths Chapter 7 Introduction to Euclid's Geometry

RD Sharma Solution for Class 9 Chapter 7 includes several exercises on the of Euclid’s Geometry to help the students practice and learn the concepts of the chapter more effectively. Euclid, a Greek Mathematician employed some of his axioms and theorems to study planes and other solid figures. Euclid’s system is considered an extremely deductive, comprehensive and logical approach towards geometry. Though Euclid’s geometry is also about shapes, lines and angles, the students need to have an in-depth understanding of the topics to be able to understand how the shapes, lines and angles interact with each other.

Students can download  RD Sharma Solutions class 9  for all chapters enlisted in the textbook.






Access Answers to Maths RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 7 Introduction to Euclid’s Geometry

Exercise 7.1 Page No: 7.8

Question 1: Define the following terms.

(i) Line segment

(ii) Collinear points

(iii) Parallel lines

(iv) Intersecting lines

(v) Concurrent lines

(vi) Ray

(vii) Half-line

Solution:

(i) Line segment: The part of a line that connects two points or we can say that a shortest distance between the two points. A line segment is one-dimensional.

RD sharma class 9 maths chapter 7 ex 7.1 solution 1

Here AB is a line segment.

(ii) Collinear points: Two or more points are said to be collinear if all the points lie on same line.

(iii) Parallel lines : Two lines in a plane are said to be parallel lines if they do not intersect each other.

RD sharma class 9 maths chapter 7 ex 7.1 solution 2

Here l and m are parallel lines.

(iv) Intersecting lines: Two lines are intersecting if they have a common point. The common point is known as point of intersection.

RD sharma class 9 maths chapter 7 ex 7.1 solution 3

Here l and M are intersecting lines. And P is point of intersection.

(v) Concurrent lines: Two or more lines are said to be concurrent if there is a point which lies on all of them.

RD sharma class 9 maths chapter 7 ex 7.1 solution 1 part 5

Here l, m and n are concurrent lines.

(vi) Ray: A straight line extending from a point indefinitely in one direction only.

RD sharma class 9 maths chapter 7 ex 7.1 solution 1 part 6

Here OA is a ray.

(vii) Half-line: If A, B. C be the points on a line l, such that A lies between B and C, and we delete the point A from line l, the two parts of l that remain are each called a half-line.

RD sharma class 9 maths chapter 7 ex 7.1 solution 1 part 7

Question 2:

(i) How many lines can pass through a given point?

(ii) In how many points can two distinct lines at the most intersect?

Solution:

(i) Infinitely many

(ii) One

Question 3:

(i) Given two points P and Q. Find how many line segments do they determine.

(ii) Name the line segments determined by the three collinear points P, Q and R.

Solution:

(i) One

(ii) PQ, QR, PR

Question 4: Write the truth value (T/F) of each of the following statements:

(i) Two lines intersect in a point.

(ii) Two lines may intersect in two points.

(iii) A segment has no length.

(iv) Two distinct points always determine a line.

(v) Every ray has a finite length.

(vi) A ray has one end-point only.

(vii) A segment has one end-point only.

(viii) The ray AB is same as ray BA.

(ix) Only a single line may pass through a given point.

(x) Two lines are coincident if they have only one point in common

Solution:

(i) False

(ii) False

(iii) False

(iv) True

(v) False

(vi) True

(vii) False

(viii) False

(ix) False

(x) False

Question 5: In the below figure, name the following:

(i) Five line segments

(ii) Five rays

(iii) Four collinear points

(iv) Two pairs of non–intersecting line segments

RD sharma class 9 maths chapter 7 ex 7.1 solution 8

Solution:

(i) Five line segments AB, CD, AC, PQ. DS

(ii) Five rays :

RD sharma class 9 maths chapter 7 ex 7.1 solution 1 part 5 part 2

(iii) Four collinear points. C, D, Q, S

(iv) Two pairs of non–intersecting line segments AB and CD, PB and LS.

Question 6: Fill in the blanks so as to make the following statements true:

(i) Two distinct points in a plane determine a _____________ line.

(ii) Two distinct ___________ in a plane cannot have more than one point in common.

(iii) Given a line and a point, not on the line, there is one and only _____________ line which passes through the given point and is _______________ to the given line.

(iv) A line separates a plane into _________ parts namely the __________ and the _____ itself.

Solution:

(i) unique

(ii) lines

(iii) perpendicular, perpendicular

(iv) three, two half planes, line.


Exercise VSAQs Page No: 7.9

Question 1: How many least number of distinct points determine a unique line?

Solution: Two

Question 2: How many lines can be drawn through both the given points?

Solution: One

Question 3: How many lines can be drawn through a given point?

Solution: Infinite

Question 4: In how many points two distinct lines can intersect?

Solution: One

Question 5: In how many points a line, not in a plane, can intersect the plane?

Solution: One

Question 6: In how many points two distinct planes can intersect?

Solution: Infinite


RD Sharma Solutions for Class 9 Maths Chapter 7 Introduction to Euclid’s Geometry

In the 7th chapter of class 9 RD Sharma Solutions students will study important concepts on Introduction to Euclid’s Geometry as listed below:

  • Introduction to Euclid’s Geometry introduction
  • Postulates and Theorems
  • Properties of point and lines
  • Parallel Lines
  • Intersecting Lines
  • Line segment
  • Interior point of a line segment
  • Congruence of line segments
  • Length axioms of a line segment
  • Distance between two points

About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.