Chapter 6 Factorization Of Polynomials | RD Sharma | Class 9th | - GMS - Learning Simply
Students' favourite free learning app with LIVE online classes, instant doubt resolution, unlimited practice for classes 6-12, personalized study app for Maths, Science, Social Studies, video e-learning, online tutorial, and more. Join Telegram
Posts

Chapter 6 Factorization Of Polynomials | RD Sharma | Class 9th |

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

 


RD Sharma Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 Factorization Of Polynomials

Get free RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 6 Factorization of Polynomials here. In this chapter, students will learn various terms such as polynomial, degree of polynomial, factors, multiples and zeros of a polynomial.

What is a polynomial?

Let x be a variable, n be a positive integer and a0, a1, a2,…., an be constants. Then anxn + a(n-1)x(n-1) + a(n-2)x(n-2) + ….+ a1 x + a0 is known as polynomial in variable x. The coefficient a_n of the highest degree term is called the leading coefficient and a0 is called the constant term.

Types of Polynomials:

Monomial: A polynomial containing only one term.

Binomial: A polynomial containing two terms.

Trinomial: A polynomial containing three terms.

Students can download RD Sharma Solution for class 9 all chapters enlisted in the textbook.


Access Answers to Maths RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 6 Factorization of Polynomials

Exercise 6.1 Page No: 6.2

Question 1: Which of the following expressions are polynomials in one variable and which are not? State reasons for your answer:

(i) 3x2 – 4x + 15

(ii) y2 + 2√3

(iii) 3√x + √2x

(iv) x – 4/x

(v) x12 + y3 + t50

Solution:

(i) 3x2 – 4x + 15

It is a polynomial of x.

(ii) y2 + 2√3

It is a polynomial of y.

(iii) 3√x + √2x

It is not a polynomial since the exponent of 3√x is a rational term.

(iv) x – 4/x

It is not a polynomial since the exponent of – 4/x is not a positive term.

(v) x12 + y3 + t50

It is a three variable polynomial, x, y and t.

Question 2: Write the coefficient of x2 in each of the following:

(i) 17 – 2x + 7x2

(ii) 9 – 12x + x3

(iii) ∏/6 x2 – 3x + 4

(iv) √3x – 7

Solution:

(i) 17 – 2x + 7x2

Coefficient of x2 = 7

(ii) 9 – 12x + x3

Coefficient of x=0

(iii) ∏/6 x2 – 3x + 4

Coefficient of x= ∏/6

(iv) √3x – 7

Coefficient of x= 0

Question 3: Write the degrees of each of the following polynomials:

(i) 7x3 + 4x2 – 3x + 12

(ii) 12 – x + 2x3

(iii) 5y – √2

(iv) 7

(v) 0

Solution:

As we know, degree is the highest power in the polynomial

(i) Degree of the polynomial 7x3 + 4x2 – 3x + 12 is 3

(ii) Degree of the polynomial 12 – x + 2x3 is 3

(iii) Degree of the polynomial 5y – √2 is 1

(iv) Degree of the polynomial 7 is 0

(v) Degree of the polynomial 0 is undefined.

Question 4: Classify the following polynomials as linear, quadratic, cubic and biquadratic polynomials:

(i) x + x2 + 4

(ii) 3x – 2

(iii) 2x + x2

(iv) 3y

(v) t2 + 1

(vi) 7t4 + 4t3 + 3t – 2

Solution:

(i) x + x2 + 4: It is a quadratic polynomial as its degree is 2.

(ii) 3x – 2 : It is a linear polynomial as its degree is 1.

(iii) 2x + x2: It is a quadratic polynomial as its degree is 2.

(iv) 3y: It is a linear polynomial as its degree is 1.

(v) t2+ 1: It is a quadratic polynomial as its degree is 2.

(vi) 7t4 + 4t3 + 3t – 2: It is a biquadratic polynomial as its degree is 4.


Exercise 6.2 Page No: 6.8

Question 1: If f(x) = 2x3 – 13x2 + 17x + 12, find

(i) f (2)

(ii) f (-3)

(iii) f(0)

Solution:

f(x) = 2x3 – 13x2 + 17x + 12

(i) f(2) = 2(2)3 – 13(2) 2 + 17(2) + 12

= 2 x 8 – 13 x 4 + 17 x 2 + 12

= 16 – 52 + 34 + 12

= 62 – 52

= 10

(ii) f(-3) = 2(-3)3 – 13(-3) 2 + 17 x (-3) + 12

= 2 x (-27) – 13 x 9 + 17 x (-3) + 12

= -54 – 117 -51 + 12

= -222 + 12

= -210

(iii) f(0) = 2 x (0)3 – 13(0) 2 + 17 x 0 + 12

= 0-0 + 0+ 12

= 12

Question 2: Verify whether the indicated numbers are zeros of the polynomials corresponding to them in the following cases:

(i) f(x) = 3x + 1, x = −1/3

(ii) f(x) = x2 – 1, x = 1,−1

(iii) g(x) = 3x2 – 2 , x = 2/√3 , −2/√3

(iv) p(x) = x3 – 6x2 + 11x – 6 , x = 1, 2, 3

(v) f(x) = 5x – π, x = 4/5

(vi) f(x) = x2 , x = 0

(vii) f(x) = lx + m, x = −m/l

(viii) f(x) = 2x + 1, x = 1/2

Solution:

(i) f(x) = 3x + 1, x = −1/3

f(x) = 3x + 1

Substitute x = −1/3 in f(x)

f( −1/3) = 3(−1/3) + 1

= -1 + 1

= 0

Since, the result is 0, so x = −1/3 is the root of 3x + 1

(ii) f(x) = x2 – 1, x = 1,−1

f(x) = x2 – 1

Given that x = (1 , -1)

Substitute x = 1 in f(x)

f(1) = 12 – 1

= 1 – 1

= 0

Now, substitute x = (-1) in f(x)

f(-1) = (−1)2 – 1

= 1 – 1

= 0

Since , the results when x = 1 and x = -1 are 0, so (1 , -1) are the roots of the polynomial f(x) = x– 1

(iii) g(x) = 3x2 – 2 , x = 2/√3 , −2/√3

g(x) = 3x2 – 2

Substitute x = 2/√3 in g(x)

g(2/√3) = 3(2/√3)2 – 2

= 3(4/3) – 2

= 4 – 2

= 2 ≠ 0

Now, Substitute x = −2/√3 in g(x)

g(2/√3) = 3(-2/√3)2 – 2

= 3(4/3) – 2

= 4 – 2

= 2 ≠ 0

Since, the results when x = 2/√3 and x = −2/√3) are not 0. Therefore (2/√3 , −2/√3 ) are not zeros of 3x2–2.

(iv) p(x) = x3 – 6x2 + 11x – 6 , x = 1, 2, 3

p(1) = 13 – 6(1)2 + 11x 1 – 6 = 1 – 6 + 11 – 6 = 0

p(2) = 23 – 6(2)2 + 11×2 – 6 = 8 – 24 + 22 – 6 = 0

p(3) = 33 – 6(3)2 + 11×3 – 6 = 27 – 54 + 33 – 6 = 0

Therefore, x = 1, 2, 3 are zeros of p(x).

(v) f(x) = 5x – π, x = 4/5

f(4/5) = 5 x 4/5 – π = 4 – π ≠ 0

Therefore, x = 4/5 is not a zeros of f(x).

(vi) f(x) = x2 , x = 0

f(0) = 02 = 0

Therefore, x = 0 is a zero of f(x).

(vii) f(x) = lx + m, x = −m/l

f(−m/l) = l x −m/l + m = -m + m = 0

Therefore, x = −m/l is a zero of f(x).

(viii) f(x) = 2x + 1, x = ½

f(1/2) = 2x 1/2 + 1 = 1 + 1 = 2 ≠ 0

Therefore, x = ½ is not a zero of f(x).


Exercise 6.3 Page No: 6.14

In each of the following, using the remainder theorem, find the remainder when f(x) is divided by g(x) and verify the by actual division : (1 – 8)

Question 1: f(x) = x3 + 4x2 – 3x + 10, g(x) = x + 4

Solution:

f(x) = x3 + 4x2 – 3x + 10, g(x) = x + 4

Put g(x) =0

⇒ x + 4 = 0 or x = -4

Remainder = f(-4)

Now,

f(-4) = (-4)3 + 4(-4)2 – 3(-4) + 10 = -64 + 64 + 12 + 10 = 22

Actual Division:

RD sharma class 9 maths chapter 6 ex 4.3 question 1 solution

Question 2: f(x) = 4x4 – 3x3 – 2x2 + x – 7, g(x) = x – 1

Solution:

f(x) = 4x4 – 3x3 – 2x2 + x – 7

Put g(x) =0

⇒ x – 1 = 0 or x = 1

Remainder = f(1)

Now,

f(1) = 4(1)4 – 3(1)3 – 2(1)2 + (1) – 7 = 4 – 3 – 2 + 1 – 7 = -7

Actual Division:

RD sharma class 9 maths chapter 6 ex 4.3 question 2 solution

Question 3: f(x) = 2x4 – 6X3 + 2x2 – x + 2, g(x) = x + 2

Solution:

f(x) = 2x4 – 6X3 + 2x2 – x + 2, g(x) = x + 2

Put g(x) = 0

⇒ x + 2 = 0 or x = -2

Remainder = f(-2)

Now,

f(-2) = 2(-2)4 – 6(-2)3 + 2(-2)2 – (-2) + 2 = 32 + 48 + 8 + 2 + 2 = 92

Actual Division:

RD sharma class 9 maths chapter 6 ex 4.3 question 3 solution

Question 4: f(x) = 4x3 – 12x2 + 14x – 3, g(x) = 2x – 1

Solution:

f(x) = 4x3 – 12x2 + 14x – 3, g(x) = 2x – 1

Put g(x) =0

⇒ 2x -1 =0 or x = 1/2

Remainder = f(1/2)

Now,

f(1/2) = 4(1/2)3 – 12(1/2)2 + 14(1/2) – 3 = ½ – 3 + 7 – 3 = 3/2

Actual Division:

RD sharma class 9 maths chapter 6 ex 4.3 question 4 solution

Question 5: f(x) = x3 – 6x2 + 2x – 4, g(x) = 1 – 2x

Solution:

f(x) = x3 – 6x2 + 2x – 4, g(x) = 1 – 2x

Put g(x) = 0

⇒ 1 – 2x = 0 or x = 1/2

Remainder = f(1/2)

Now,

f(1/2) = (1/2)3 – 6(1/2)2 + 2(1/2) – 4 = 1 + 1/8 – 4 – 3/2 = -35/8

Actual Division:

RD sharma class 9 maths chapter 6 ex 4.3 question 5 solution

Question 6: f(x) = x4 – 3x2 + 4, g(x) = x – 2

Solution:

f(x) = x4 – 3x2 + 4, g(x) = x – 2

Put g(x) = 0

⇒ x – 2 = 0 or x = 2

Remainder = f(2)

Now,

f(2) = (2)4 – 3(2)2 + 4 = 16 – 12 + 4 = 8

Actual Division:

RD sharma class 9 maths chapter 6 ex 4.3 question 6 solution

Question 7: f(x) = 9x3 – 3x2 + x – 5, g(x) = x – 2/3

Solution:

f(x) = 9x3 – 3x2 + x – 5, g(x) = x – 2/3

Put g(x) = 0

⇒ x – 2/3 = 0 or x = 2/3

Remainder = f(2/3)

Now,

f(2/3) = 9(2/3)3 – 3(2/3)2 + (2/3) – 5 = 8/3 – 4/3 + 2/3 – 5/1 = -3

Actual Division:

RD sharma class 9 maths chapter 6 ex 4.3 question 7 solution


Exercise 6.4 Page No: 6.24

In each of the following, use factor theorem to find whether polynomial g(x) is a factor of polynomial f(x) or, not: (1-7)

Question 1: f(x) = x3 – 6x2 + 11x – 6; g(x) = x – 3

Solution:

If g(x) is a factor of f(x), then the remainder will be zero that is g(x) = 0.

g(x) = x -3 = 0

or x = 3

Remainder = f(3)

Now,

f(3) = (3)3 – 6(3)2 +11 x 3 – 6

= 27 – 54 + 33 – 6

= 60 – 60

= 0

Therefore, g(x) is a factor of f(x)

Question 2: f(x) = 3X4 + 17x3 + 9x2 – 7x – 10; g(x) = x + 5

Solution:

If g(x) is a factor of f(x), then the remainder will be zero that is g(x) = 0.

g(x) = x + 5 = 0, then x = -5

Remainder = f(-5)

Now,

f(3) = 3(-5)4 + 17(-5)3 + 9(-5)2 – 7(-5) – 10

= 3 x 625 + 17 x (-125) + 9 x (25) – 7 x (-5) – 10

= 1875 -2125 + 225 + 35 – 10

= 0

Therefore, g(x) is a factor of f(x).

Question 3: f(x) = x5 + 3x4 – x3 – 3x2 + 5x + 15, g(x) = x + 3

Solution:

If g(x) is a factor of f(x), then the remainder will be zero that is g(x) = 0.

g(x) = x + 3 = 0, then x = -3

Remainder = f(-3)

Now,

f(-3) = (-3)5 + 3(-3)4 – (-3)3 – 3(-3)2 + 5(-3) + 15

= -243 + 3 x 81 -(-27)-3 x 9 + 5(-3) + 15

= -243 +243 + 27-27- 15 + 15

= 0

Therefore, g(x) is a factor of f(x).

Question 4: f(x) = x3 – 6x2 – 19x + 84, g(x) = x – 7

Solution:

If g(x) is a factor of f(x), then the remainder will be zero that is g(x) = 0.

g(x) = x – 7 = 0, then x = 7

Remainder = f(7)

Now,

f(7) = (7)3 – 6(7)2 – 19 x 7 + 84

= 343 – 294 – 133 + 84

= 343 + 84 – 294 – 133

= 0

Therefore, g(x) is a factor of f(x).

Question 5: f(x) = 3x3 + x2 – 20x + 12, g(x) = 3x – 2

Solution:

If g(x) is a factor of f(x), then the remainder will be zero that is g(x) = 0.

g(x) = 3x – 2 = 0, then x = 2/3

Remainder = f(2/3)

Now,

f(2/3) = 3(2/3) 3 + (2/3) 2 – 20(2/3) + 12

= 3 x 8/27 + 4/9 – 40/3 + 12

= 8/9 + 4/9 – 40/3 + 12

= 0/9

= 0

Therefore, g(x) is a factor of f(x).

Question 6: f(x) = 2x3 – 9x2 + x + 12, g(x) = 3 – 2x

Solution:

If g(x) is a factor of f(x), then the remainder will be zero that is g(x) = 0.

g(x) = 3 – 2x = 0, then x = 3/2

Remainder = f(3/2)

Now,

f(3/2) = 2(3/2)3 – 9(3/2)2 + (3/2) + 12

= 2 x 27/8 – 9 x 9/4 + 3/2 + 12

= 27/4 – 81/4 + 3/2 + 12

= 0/4

= 0

Therefore, g(x) is a factor of f(x).

Question 7: f(x) = x3 – 6x2 + 11x – 6, g(x) = x2 – 3x + 2

Solution:

If g(x) is a factor of f(x), then the remainder will be zero that is g(x) = 0.

g(x) = 0

or x2 – 3x + 2 = 0

x2 – x – 2x + 2 = 0

x(x – 1) – 2(x – 1) = 0

(x – 1) (x – 2) = 0

Therefore x = 1 or x = 2

Now,

‍f(1) = (1)3 – 6(1)2 + 11(1) – 6 = 1-6+11-6= 12- 12 = 0

f(2) = (2)3 – 6(2)2 + 11(2) – 6 = 8 – 24 + 22 – 6 = 30 – 30 = 0

⇒ f(1) = 0 and f(2) = 0

‍Which implies g(x) is factor of f(x).

Question 8: Show that (x – 2), (x + 3) and (x – 4) are factors of x3 – 3x2 – 10x + 24.

Solution:

Let f(x) = x3 – 3x2 – 10x + 24

If x – 2 = 0, then x = 2,

If x + 3 = 0 then x = -3,

and If x – 4 = 0 then x = 4

Now,

f(2) = (2)3 – 3(2)2 – 10 x 2 + 24 = 8 – 12 – 20 + 24 = 32 – 32 = 0

f(-3) = (-3)3 – 3(-3)2 – 10 (-3) + 24 = -27 -27 + 30 + 24 = -54 + 54 = 0

f(4) = (4)3 – 3(4)2 – 10 x 4 + 24 = 64-48 -40 + 24 = 88 – 88 = 0

f(2) = 0

f(-3) = 0

f(4) = 0

Hence (x – 2), (x + 3) and (x – 4) are the factors of f(x)

Question 9: Show that (x + 4), (x – 3) and (x – 7) are factors of x3 – 6x2 – 19x + 84.

Solution:

Let f(x) = x3 – 6x2 – 19x + 84

If x + 4 = 0, then x = -4

If x – 3 = 0, then x = 3

and if x – 7 = 0, then x = 7

Now,

f(-4) = (-4)3 – 6(-4)2 – 19(-4) + 84 = -64 – 96 + 76 + 84 = 160 – 160 = 0

f(-4) = 0

f(3) = (3) 3 – 6(3) 2 – 19 x 3 + 84 = 27 – 54 – 57 + 84 = 111 -111=0

f(3) = 0

f(7) = (7) 3 – 6(7) 2 – 19 x 7 + 84 = 343 – 294 – 133 + 84 = 427 – 427 = 0

f(7) = 0

Hence (x + 4), (x – 3), (x – 7) are the factors of f(x).


Exercise 6.5 Page No: 6.32

Using factor theorem, factorize each of the following polynomials:

Question 1: x3 + 6x2 + 11x + 6

Solution:

Let f(x) = x3 + 6x2 + 11x + 6

Step 1: Find the factors of constant term

Here constant term = 6

Factors of 6 are ±1, ±2, ±3, ±6

Step 2: Find the factors of f(x)

Let x + 1 = 0

⇒ x = -1

Put the value of x in f(x)

f(-1) = (−1)3 + 6(−1)2 + 11(−1) + 6

= -1 + 6 -11 + 6

= 12 – 12

= 0

So, (x + 1) is the factor of f(x)

Let x + 2 = 0

⇒ x = -2

Put the value of x in f(x)

f(-2) = (−2)3 + 6(−2)2 + 11(−2) + 6 = -8 + 24 – 22 + 6 = 0

So, (x + 2) is the factor of f(x)

Let x + 3 = 0

⇒ x = -3

Put the value of x in f(x)

f(-3) = (−3)3 + 6(−3)2 + 11(−3) + 6 = -27 + 54 – 33 + 6 = 0

So, (x + 3) is the factor of f(x)

Hence, f(x) = (x + 1)(x + 2)(x + 3)

Question 2: x3 + 2x2 – x – 2

Solution:

Let f(x) = x3 + 2x2 – x – 2

Constant term = -2

Factors of -2 are ±1, ±2

Let x – 1 = 0

⇒ x = 1

Put the value of x in f(x)

f(1) = (1)3 + 2(1)2 – 1 – 2 = 1 + 2 – 1 – 2 = 0

So, (x – 1) is factor of f(x)

Let x + 1 = 0

⇒ x = -1

Put the value of x in f(x)

f(-1) = (-1)3 + 2(-1)2 – 1 – 2 = -1 + 2 + 1 – 2 = 0

(x + 1) is a factor of f(x)

Let x + 2 = 0

⇒ x = -2

Put the value of x in f(x)

f(-2) = (-2)3 + 2(-2)2 – (-2) – 2 = -8 + 8 + 2 – 2 = 0

(x + 2) is a factor of f(x)

Let x – 2 = 0

⇒ x = 2

Put the value of x in f(x)

f(2) = (2)3 + 2(2)2 – 2 – 2 = 8 + 8 – 2 – 2 = 12 ≠ 0

(x – 2) is not a factor of f(x)

Hence f(x) = (x + 1)(x- 1)(x+2)

Question 3: x3 – 6x2 + 3x + 10

Solution:

Let f(x) = x3 – 6x2 + 3x + 10

Constant term = 10

Factors of 10 are ±1, ±2, ±5, ±10

Let x + 1 = 0 or x = -1

f(-1) = (-1)3 – 6(-1)2 + 3(-1) + 10 = 10 – 10 = 0

f(-1) = 0

Let x + 2 = 0 or x = -2

f(-2) = (-2)3 – 6(-2)2 + 3(-2) + 10 = -8 – 24 – 6 + 10 = -28

f(-2) ≠ 0

Let x – 2 = 0 or x = 2

f(2) = (2)3 – 6(2)2 + 3(2) + 10 = 8 – 24 + 6 + 10 = 0

f(2) = 0

Let x – 5 = 0 or x = 5

f(5) = (5)3 – 6(5)2 + 3(5) + 10 = 125 – 150 + 15 + 10 = 0

f(5) = 0

Therefore, (x + 1), (x – 2) and (x-5) are factors of f(x)

Hence f(x) = (x + 1) (x – 2) (x-5)

Question 4: x4 – 7x3 + 9x2 + 7x- 10

Solution:

Let f(x) = x4 – 7x3 + 9x2 + 7x- 10

Constant term = -10

Factors of -10 are ±1, ±2, ±5, ±10

Let x – 1 = 0 or x = 1

f(1) = (1)4 – 7(1)3 + 9(1)2 + 7(1) – 10 = 1 – 7 + 9 + 7 -10 = 0

f(1) = 0

Let x + 1 = 0 or x = -1

f(-1) = (-1)4 – 7(-1)3 + 9(-1)2 + 7(-1) – 10 = 1 + 7 + 9 – 7 -10 = 0

f(-1) = 0

Let x – 2 = 0 or x = 2

f(2) = (2)4 – 7(2)3 + 9(2)2 + 7(2) – 10 = 16 – 56 + 36 + 14 – 10 = 0

f(2) = 0

Let x – 5 = 0 or x = 5

f(5) = (5)4 – 7(5)3 + 9(5)2 + 7(5) – 10 = 625 – 875 + 225 + 35 – 10 = 0

f(5) = 0

Therefore, (x – 1), (x + 1), (x – 2) and (x-5) are factors of f(x)

Hence f(x) = (x – 1) (x + 1) (x – 2) (x-5)

Question 5: x4 – 2x3 – 7x2 + 8x + 12

Solution:

f(x) = x4 – 2x3 – 7x2 + 8x + 12

Constant term = 12

Factors of 12 are ±1, ±2, ±3, ±4, ±6, ±12

Let x – 1 = 0 or x = 1

f(1) = (1)4 – 2(1)3 – 7(1)2 + 8(1) + 12 = 1 – 2 – 7 + 8 + 12 = 12

f(1) ≠ 0

Let x + 1 = 0 or x = -1

f(-1) = (-1)4 – 2(-1)3 – 7(-1)2 + 8(-1) + 12 = 1 + 2 – 7 – 8 + 12 = 0

f(-1) = 0

Let x +2 = 0 or x = -2

f(-2) = (-2)4 – 2(-2)3 – 7(-2)2 + 8(-2) + 12 = 16 + 16 – 28 – 16 + 12 = 0

f(-2) = 0

Let x – 2 = 0 or x = 2

f(2) = (2)4 – 2(2)3 – 7(2)2 + 8(2) + 12 = 16 – 16 – 28 + 16 + 12 = 0

f(2) = 0

Let x – 3 = 0 or x = 3

f(3) = (3)4 – 2(3)3 – 7(3)2 + 8(3) + 12 = 0

f(3) = 0

Therefore, (x + 1), (x + 2), (x – 2) and (x-3) are factors of f(x)

Hence f(x) = (x + 1)(x + 2) (x – 2) (x-3)

Question 6: x4 + 10x3 + 35x2 + 50x + 24

Solution:

Let f(x) = x4 + 10x3 + 35x2 + 50x + 24

Constant term = 24

Factors of 24 are ±1, ±2, ±3, ±4, ±6, ±8, ±12, ±24

Let x + 1 = 0 or x = -1

f(-1) = (-1)4 + 10(-1)3 + 35(-1)2 + 50(-1) + 24 = 1 – 10 + 35 – 50 + 24 = 0

f(1) = 0

(x + 1) is a factor of f(x)

Likewise, (x + 2),(x + 3),(x + 4) are also the factors of f(x)

Hence f(x) = (x + 1) (x + 2)(x + 3)(x + 4)

Question 7: 2x4 – 7x3 – 13x2 + 63x – 45

Solution:

Let f(x) = 2x4 – 7x3 – 13x2 + 63x – 45

Constant term = -45

Factors of -45 are ±1, ±3, ±5, ±9, ±15, ±45

Here coefficient of x^4 is 2. So possible rational roots of f(x) are

±1, ±3, ±5, ±9, ±15, ±45, ±1/2,±3/2,±5/2,±9/2,±15/2,±45/2

Let x – 1 = 0 or x = 1

f(1) = 2(1)4 – 7(1)3 – 13(1)2 + 63(1) – 45 = 2 – 7 – 13 + 63 – 45 = 0

f(1) = 0

f(x) can be written as,

f(x) = (x-1) (2x3 – 5x2 -18x +45)

or f(x) =(x-1)g(x) …(1)

Let x – 3 = 0 or x = 3

f(3) = 2(3)4 – 7(3)3 – 13(3)2 + 63(3) – 45 = = 162 – 189 – 117 + 189 – 45= 0

f(3) = 0

Now, we are available with 2 factors of f(x), (x – 1) and (x – 3)

Here g(x) = 2x2 (x-3) + x(x-3) -15(x-3)

Taking (x-3) as common

= (x-3)(2x2 + x – 15)

= (x-3)(2x2+6x – 5x -15)

= (x-3)(2x-5)(x+3)

= (x-3)(x+3)(2x-5) ….(2)

From (1) and (2)

f(x) =(x-1) (x-3)(x+3)(2x-5)


Exercise VSAQs Page No: 6.33

Question 1: Define zero or root of a polynomial

Solution:

zero or root, is a solution to the polynomial equation, f(y) = 0.

It is that value of y that makes the polynomial equal to zero.

Question 2: If x = 1/2 is a zero of the polynomial f(x) = 8x3 + ax2 – 4x + 2, find the value of a.

Solution:

If x = 1/2 is a zero of the polynomial f(x), then f(1/2) = 0

8(1/2)3 + a(1/2)2 – 4(1/2) + 2 = 0

8 x 1/8 + a/4 – 2 + 2 = 0

1 + a/4 = 0

a = -4

Question 3: Write the remainder when the polynomial f(x) = x3 + x2 – 3x + 2 is divided by x + 1.

Solution:

Using factor theorem,

Put x + 1 = 0 or x = -1

f(-1) is the remainder.

Now,

f(-1) = (-1)3 + (-1)2 – 3(-1) + 2

= -1 + 1 + 3 + 2

= 5

Therefore 5 is the remainder.

Question 4: Find the remainder when x3 + 4x2 + 4x-3 if divided by x

Solution:

Using factor theorem,

Put x = 0

f(0) is the remainder.

Now,

f(0) = 03 + 4(0)2 + 4×0 -3 = -3

Therefore -3 is the remainder.

Question 5: If x+1 is a factor of x3 + a, then write the value of a.

Solution:

Let f(x) = x3 + a

If x+1 is a factor of x3 + a then f(-1) = 0

(-1)3 + a = 0

-1 + a = 0

or a = 1

Question 6: If f(x) = x^4 – 2x3 + 3x2 – ax – b when divided by x – 1, the remainder is 6, then find the value of a+b.


Solution:

From the statement, we have f(1) = 6

(1)^4 – 2(1)3 + 3(1)2 – a(1) – b = 6

1 – 2 + 3 – a – b = 6

2 – a – b = 6

a + b = -4

RD Sharma Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 Factorization of Polynomials

In the 6th chapter of Class 9 RD Sharma Solutions students will study important concepts on Factorization of Polynomials as listed below:

  • Factorization of Polynomials introduction
  • Terms and coefficients
  • Degree of a polynomial
  • Types of polynomials
  • Remainder Theorem
  • Factorisation of polynomials by using the factor theorem

About the Author

At the helm of GMS Learning is Principal Balkishan Agrawal, a dedicated and experienced educationist. Under his able guidance, our school has flourished academically and has achieved remarkable milestones in various fields. Principal Agrawal’s visio…

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.